ایجاد تمرکز در کودکان با بازی
معرفی ۶ بازی برای ایجاد تمرکز در کودکان
راه های ایجاد تمرکز در کودکان – تمرکز یکی از اصلی ترین مهارت های هر انسانی به شمار می رود. این مهارت از دوران کودکی با آموزش در مدرسه و زندگی کسب می شود و بهتر است روند کسب تمرکز از سنین پایین آغاز شود.
اما با توجه به دنیای رنگارنگ امروزی ایجاد تمرکز در کودکان کاری بسیار سخت خواهد بود. هر اتفاق و شرایطی ممکن است حواس کودک را پرت کند و برای به دست آوردن آن در تقلا باشد. همین امر برای والدین به یک چالش تبدیل شده است.
اما امروز در این مقاله در وبلاگ فروشگاه اینترنتی دکوداریس قصد داریم با ۶ بازی تمرکز کودکان را بالا ببریم که به تقویت تمرکز کودکان کمک خواهد کرد. با ما در ادامه همراه باشید.
تمرکز چیست؟
توجه و تمرکز یک مهارت اکتسابی است که هر انسانی باید از سنین پایین آن را به دست آورد. پرورش و تقویت این مهارت در کودکی می تواند در طول زندگی فرد مؤثر واقع شود. اغلب افراد به دلیل نداشتن تمرکز دچار اضطراب می شوند که در حل مسائل و چالش های زندگی به مشکل بر خواهند خورد.
یکی از نکاتی که برای بهبود تمرکز در کودکان اهمیت دارد مشخص شدن نحوه جذب اطلاعات آنها است. کودک شما یادگیرنده شنیداری، دیداری یا حرکتی است؟
آموزش تمرکز بر یادگیرندگان شنیداری و دیداری آسان تر است اما برای یادگیرنده حرکتی کمی سخت خواهد شد. اما قطعا هر کدام راه حل دارد.
فواید داشتن تمرکز در کودکان
قبل از اینکه بخواهیم این بازی ها را معرفی کنیم اهمیت کسب تمرکز در رشد زندگی عاطفی و اجتماعی کودکان را مرور خواهیم کرد.
- موفقیت در تحصیل
داشتن تمرکز یک ضرورت در دوران تحصیل کودک است. برای موفقیت در کارهایی مثل خواندن، نوشتن، حل مسئله و غیره به این مهارت و تقویت این مهارت نیاز خواهد داشت. - روابط اجتماعی
تمرکز خوب به کودکان کمک خواهد کرد که خوب گوش دهند و پاسخ مناسبی داشته باشند. همینطور به خوبی با دیگران ارتباط برقرار خواهند کرد. - رفاه عاطفی
آموزش تمرکز بر احساساتشان به آنها کمک می کند استرس را مدیریت کنند، تصمیمات بهتری بگیرند و همدلی ایجاد کنند. - پایان دهنده
کودکانی که از تمرکز بالایی برخوردار هستند اغلب کارها و وظایفی که به آنها تحویل داده شده است را به خوبی به پایان می رسانند.
با توجه به این ۴ مورد تأثیر گذار به اهمیت ایجاد تمرکز و توجه در کودکان پی بردیم و در ادامه با ۶ بازی این مهارت ها را آموزش خواهیم داد. همراهی شما با کودک در رشد او مؤثر خواهد بود. کودک این همراهی را خوشایند می بیند و با اشتیاق بیشتری فعالیت را دنبال می کند.
۴ نکته مهم برای ایجاد تمرکز بهتر
برای ایجاد تمرکز بهتر ۴ پیش شرط وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم. این ۴ نکته در روند آموزشی کودک بسیار مؤثر است و به بهبود آن کمک می کند.
- خواب
دقت کنید که کودک شما خواب کافی و به وقت داشته باشد. - تغذیه
در زمان تمرین تمرکز، کودک گرسنه نباشد. تشویق کودکان به غذا خوردن همراه فیلم آموزشی ببینید. - حواس پرتی
در هنگام بازی های آموزشی یا درس فعالیت های تمرکزی سعی کنید حواس کودک به چیزی پرت نشود. - زمان استراحت
در دوره فعالیت و تمرین استراحت بدهید. بازه مشخصی تعیین کنید که کودک بعد از انجام تمرینات به استراحت بپردازد و مغز او به تحلیل داده ها بپردازد. کودک می تواند تمرکز خود را حفظ کند اما به این شرط که برای او مشخص کنید که چه مقدار زمانی باید این تمرکز را داشته باشد.
۶ بازی برای ایجاد تمرکز در کودکان
بازی هایی که به کودک شما کمک می کند بر حواس ۵ گانه خود متمرکز شوند و برای تقویت و بهبود آنها تلاش کنند. میانگین تمرکز کودک حدود ۲ تا ۳ برابر سن آن محاسبه می شود. مثلا اگر کودک شما ۶ سال دارد حداگثر زمانی که می تواند تمرکز کند ۱۸ دقیقه است.
بازی بهترین روش برای تقویت این مهارت مهم در زندگی آنهاست. علاوه بر سرگرمی و تحرک کودکان در دنیای کامپیوتری امروز توانایی تمرکز آنها را بالا می بریم.
۱- بازی برای ایجاد تمرکز شنیداری
بازی بشین پاشو، یا رئیس می گوید به تقویت تمرکز شنیداری کودک کمک می کند.
– در بازی رئیس می گوید در هر دوره بازی یک نفر به عنوان رئیس انتخاب کنید. فرض کنید آرش، ستاره، مریم، بابک با هم بازی می کنند. آرش رئیس بازی در دور اول است. آرش با این جمله “آرش می گوید” وظایفی به بقیه می دهد که باید آن را انجام دهند. مثلا آرش می گوید چشم ها را ببندید یا آرش می گوید بپرید و غیره .
بقیه باید خوب گوش دهند و کارهای خواسته شده را انجام دهند اما فقط کارهایی را باید انجام دهند که حتما جمله “آرش می گوید” را داشته باشد در غیر این صورت با اجرای آن عمل از بازی خارج خواهد شد.
۲- بازی برای ایجاد تمرکز حافظه دیداری
انواع مختلفی مثل تطبیق کارت ها با یکدیگر، ببین و بگو یا بازی جستجو را شامل می شود. این بازی ها بر تقویت حافظه دیداری کودک کمک می کند.
– اگر شما هم یادتان باشد بازی راز جنگل یکی از بازی هایی بود که در زمان کودکی برای تقویت حافظه انجام می دادیم. باید در مسیر بازی عکس های درختان را به خاطر می سپاردیم و در انتها با کارتها تطبیق می دادیم.
– یکی دیگر از بازی هایی که به تقویت حافظه کودکان کمک می کند بازی ببین و بگو است. یک فضا را با انواع وسایل پر کنید و به کودک زمان برای مشاهده بدهید. بعد از تمام شدن زمان از او بخواهید که مشاهدات خود را نام ببرد.
– یا برعکس از یک اتاق وسیله ای را کم کنید و از کودک بخواهید که آن را کشف کند. در جستجوی کودک او را راهنمایی کنید و سرنخ هایی به او بدهید.
– بازی های کارتی یا پازلی و جورچین می تواند برای ایجاد تمرکز بر حافظه دیداری کمک کننده باشد. کودک در این بازی ها باید شکل ها را با هم تطابق دهد و در کنار هم یا داخل فضا قرار دهد.
۳- بازی برای تقویت تمرکز در فشار
بازی قایم موشک مهارت تمرکز بر مشاهدات و تمرکز در زمان فشار را افزایش می دهد. کودک باید به دنبال پنهان شدگانی باشد که در سکوت هستند. همینطور توجه به تغییرات در اطراف خود را بالا می برد.
۴- بازی برای ایجاد تمرکز بر مهارت های ظریف
بازی های ساخت و ساز مثل لگو به کودکان کمک می کند بر جزییات تمرکز کنند. در این بازی ها کودکان یا از دستورالعمل ها تبعیت می کنند یا از تخیل خود استفاده می کنند.
ایجاد خلاقیت با بازی در کودکان را ببینید. در این مقاله تأثیر بازی بر خلاقیت کودک و همچنین انواع بازی برای خلاقیت کودک را می خوانید.
۵- بازی برای تمرکز بر حواس چندگانه
بازی هایی که هم زمان چند حواس کودک را درگیر کند که اغلب برای یادگیرندگان حرکتی مناسب است. یادگیرندگان حرکتی افرادی پر انرژی با فعالیت بدنی بالاتری هستند و اغلب حین کلاس و آموزش در حرکت و بی قراری به سر می برند. در زمانی که فعالیت بدنی دارند اطلاعات را سریعتر دریافت و جذب می کنند. از آموزش هایی استفاده کنید که از حواس چندگانه در تعلیم خود بهره می گیرند.
– بازی مثل دبرنا که هم زمان تمرکز شنیداری، دیداری و سرعت عمل لازم دارد تا روند پیروزی را طی کند.
– بازی پانتومیم تمرکز بر حافظه دیداری ، متمرکز شدن بر سکوت در هنگام اجرا و مهارت های حرکتی را افزایش می دهد. همینطور می توانید با این بازی به کودکان احساسات مختلف را آموزش دهید. به طور مثال در حین بازی از او بخواهید نمایش گریه ، شادی، ناراحتی و … را اجرا کند.
– بازی صندلی که بر تمرکز شنیداری، حرکتی، سرعت و عکس العمل تکیه دارد.
۶- بازی برای تمرین تمرکز بر حس لامسه و بویایی
در این بازی شما فقط یک حس کودک را تقویت می کنید.
– بازی چی تو جعبه هست ؟ چشمان او را ببندید و یک کیسه را با وسایل مختلف به دست او دهید . از او بخواهید که دستش را داخل کیسه ببرد و اشیاء داخل آن را با لمس کردن نام ببرد.
– همین روش را می توانید برای حس بویایی او انجام دهید. چشمان کودک را ببندید انواع میوه و خوراکی مختلف را جلوی بینی او بگیرید و از او بخواهید با بو کردن اسم میوه ها یا سبزیجات را بگوید.
کلام آخر
با پیشرفت علم و تکنولوژی شیوه ها و اهداف آموزشی برای والدین تغییر کرده است. برای داشتن فرزندی که خود از پس چالش های زندگی بر آید نیاز داریم تا آموزش هایی در کودکی به او بدهیم تا روند رشد او را تقویت کند.
در این مقاله با فواید و بازی هایی آشنا شدیم که به کمک کودک آمده تا تمرکز خود را بالا ببرد. اما شما هم این نکته را فراموش نکنید نقش شما در روند آموزش و رشد کودک بسیار اهمیت دارد. برای بالا بردن تمرکز کودک توجه کنید که کودک گرسنه یا بی خواب نباشد و موضوعی حواس او را پرت نکند. بقیه مراحل آموزش با تمرین کسب می شود.
کلمات کلیدی : ایجاد تمرکز در کودکان – بازی کودکان
هرگونه کپی با ذکر منبع بلامانع است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.